Zelfvertrouwen vergroten: drie tips waarmee je gelijk aan de slag kan!

zelfvertrouwen vergroten hoe doe je dat?

Kan jouw zelfvertrouwen wel een oppepper gebruiken?

Dan ben je zéker niet de enige. Iedereen – echt waar, iedereen – ervaart onzekerheden, twijfels en negatieve gevoelens. Maar dat betekent niet dat je genoegen moet nemen met dit nare gevoel. In tegendeel. Ik vertel je er meer over en als kers op de taart geef ik je ook nog wat tips mee!

 

Iedereen – echt waar, iedereen – ervaart onzekerheden, twijfels en negatieve gevoelens.

Definitie

Laten we bij het begin beginnen: wat is zelfvertrouwen precies? Letterlijk betekent zelfvertrouwen het vertrouwen dat een individu in zichzelf heeft. De mate van zelfvertrouwen heeft te maken met jouw eigenwaarde (waardigheid) en met de vaardigheden die jij beheerst (vaardigheid).

In die twee categorieën – waardigheid en vaardigheid – valt zelfvertrouwen onder te verdelen. Ik maak het wat specifieker:

  • Met vaardigheid wordt het vertrouwen in wat jij goed kan bedoelt. Als jij van jongs af aan piano speelt, voel je je daar waarschijnlijk zeker over. En al helemaal als je ook vaak hoort dat je het goed kan. Echter, als jij journalist of maatschappelijk werker bent, is de kans groot dat je geen huis kan bouwen. Of een hond kan steriliseren. Daarin heb jij dus geen zelfvertrouwen. (En da’s maar goed ook…)
  • Waardigheid gaat dus over jouw gevoel van eigenwaarde. Mensen met en laag gevoel van eigenwaarde leven vaak met de overtuiging dat ze er niet toe doen. Dit gevoel gaat gepaard met andere problemen, zoals faalangst, perfectionisme of FOMO (fear of missing out). Daarentegen vinden mensen met een hoog gevoel van eigenwaarde dat zij er wél toe doen. En er mogen zijn.

(Denk)foutje, bedankt!

Het probleem ligt bij de meeste mensen niet aan hun vaardigheden. Kijk maar in jouw sociale netwerk. Als ik even mag invullen voor je: de mensen in jouw omgeving zijn zelfstandig, verantwoordelijk en kunnen hun eigen ‘boontjes doppen’. Uitzonderingen daar gelaten.

Toch gaat het daar vaak mis. Mensen met een laag gevoel van eigenwaarde gaan hun prestaties, aanzien en vaardigheden vergroten. In de hoop dat zo hun zelfverzekerdheid groeit en onzekerheden verdwijnen.

Dit is trouwens een denkfout waar de maatschappij medeverantwoordelijk voor is. Reclames laten ons zien hoe gelukkig je wordt van een nieuwe auto. Flanerende vrouwen op social media (en dat terwijl jij om 13:00 uur nog in je pyjama zit en je tanden nog moet poetsen, ugh). Maar ook in het onderwijs is prestatie het allerbelangrijkste. Niet gek dus dat we ons geluk en zelfbeeld hierop baseren.

Maar onder aan de streep werkt dit averechts. Doordat je altijd moet presteren om je zelfverzekerd te voelen, voel je je ongelukkig en onzeker als dat een keer niet lukt. Dit zorgt voor onstabiliteit, altijd meer willen presteren en in het ergste geval: een burn-out of depressie.

Maar wat dan wel?

Je weet nu wat je niet moet doen om jouw zelfvertrouwen te vergroten. Maar wat dan wel? Ik deel drie praktische tips met je. Succes gegarandeerd!

Ken je eigenwaarde

Kernwaarde zijn jouw persoonlijke principes. Wat jij belangrijk vindt en wat niet. Zolang jij je eigen kernwaarden niet kent, leef je er ook niet (bewust) naar. Dit kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Wanneer je jouw keuzes op jouw eigen kernwaarden baseert, sta je sterker in je schoenen.

categorie-zelfvertrouwen

Ga voor jezelf na: wat vind jij echt belangrijk? Wat motiveert je?

Wees dankbaar

Als onzekere stervelingen focussen we ons vooral op wat niet goed gaat. Wat beter kan. Wat nog mist. En hoe meer je daar over nadenkt, hoe meer je het ook gelooft.

Sta eens stil! Kijk terug naar wat wél gelukt is. Wees daar dankbaar voor. Door elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, voel je je gelukkiger. En uiteindelijk ga je niet meer je negatieve gedachten, maar juist je positieve geloven! Let op: dit vergt regelmaat, motivatie en consequentie. Doe het echt elke dag.

Mediteer

Meditatie brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Helaas wordt het door velen als zweverig gezien. Nergens voor nodig! Er is namelijk genoeg wetenschappelijk onderzoek om te bewijzen dat het écht werkt. En niets zo ‘down to earth’ als de wetenschap, niet?

Lees er eens wat over. Begin met laagdrempelige meditaties. Via de app Headspace bijvoorbeeld. En zodra je er wat meer in gelooft, raad ik je aan om het boek Verslaafd aan Liefde van Jan Geurtz te lezen. Jan Geurtz is schrijver en leraar Tibetaans Boeddhisme. Volgens hem kunnen mensen in hun vroege jeugd, door gebrek aan liefde of aandacht, een gevoel van fundamentele zelfafwijzing ontwikkelen. In zijn boek leert hij je precies hoe het werkt. En zelfinzicht is key.

Aan de slag!

Actie in de taxi! Met welke tip begin jij? Ga aan de slag en laat me vooral weten wat voor jou werkt. Ik ben super benieuwd! 🙂

Wil jij werken aan je mindset en zelfvertrouwen? Bekijk onze online cursussen

 

Dit artikel werd geschreven door gastblogger Cherique de Ridder. Zij heeft een liefde voor persoonlijke ontwikkeling en duurzaamheid en schrijft teksten voor verschillende ondernemers en platforms. Je kunt haar vinden op Instagram.

Menu