Voel jij je altijd overal verantwoordelijk voor en heb je last van dat eeuwige schuldgevoel? Dit is hoe het komt.

Verantwoordelijkheid nemen en vrijheid blog

Je voelt je overal verantwoordelijk voor, je bent altijd alert op alles en iedereen om je heen en bezig met hoe anderen zich voelen.

Je bent zorgzaam, empathisch en houdt graag rekening met anderen. Op zich hele mooie eigenschappen, tenzij je erin doorschiet en je over-verantwoordelijk voelt voor dingen die niet van jou zijn. Je trekt dan alles naar je toe, vindt nee zeggen en delegeren lastig, durft geen fouten te maken of anderen teleur te stellen, neemt kritiek heel persoonlijk en voelt je continu en overal schuldig over. Je hebt er zelf last van, het vreet energie en je irriteert je vaak mateloos aan anderen die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Waarom heb je hier nou zo’n last van en hoe kan het anders? Je leest het in dit blog.

 

Schuldgevoel verwarren we vaak met verantwoordelijkheid. Terwijl iemand anders of jezelf beschuldigen juist het afschuiven van verantwoordelijkheid is

 

Schuld vs. verantwoordelijkheid

First things first. Schuldgevoel verwarren we vaak met verantwoordelijkheid. Terwijl iemand anders of jezelf beschuldigen juist het afschuiven van verantwoordelijkheid is. Het is heel makkelijk en iets wat je vast wel herkent. Bij schuld zet je jezelf of de ander in een slachtofferrol. Als je je oververantwoordelijk voelt, laat je je meestal makkelijker een schuldgevoel aanpraten. Anderen maken hier soms graag gebruik van. Het is belangrijk om ipv schuld te kijken naar verantwoordelijkheid en iedereen is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen keuzes. Laat jezelf dus geen schuldgevoel aanpraten en doe dat ook niet bij een ander.

De valkuilen van oververantwoordelijkheid

  • Anderen worden lui
    Je trekt vaak werk of taken naar je toe omdat je weet dat het dan in ieder geval goed komt. Anderen weten dat ook en vertrouwen ook op je. Ook al is het niet aan jou om iets op te lossen, je wil graag helpen en het goed doen. Als jij het niet doet, doet niemand het of komt het niet goed. Dus neem je het toch weer op je schouders en hoeft de ander er niet over na te denken. Zo hou je het cirkeltje zelf in stand.
  • Grenzeloosheid
    Als je verantwoordelijk op je neemt die eigenlijk van een ander is, of het nou gaat om werk of in een relatie, ga je over zijn/haar grens heen. Dat kan op een zorgzame manier (om de ander pijn of moeite te besparen), of juist heel betuttelend (‘heb je wel dit’ en ‘heb je wel dat’) of belerend (‘als ik jouw was zou ik…’). Je geeft hiermee (onbewust) de boodschap af dat jij beter weet wat goed is voor de ander dan hij/zij zelf. Plus je geeft de ander ook geen vrijheid om zijn of haar eigen keuzes te maken. Best wel arrogant eigenlijk 😉
  • Energievretend
    Een andere valkuil is uiteraard dat je over je eigen grenzen gaat en veel te veel hooi op je vork neemt. Doordat je die grenzen niet goed herkent en dus ook niet aangeeft, raak je snel overwhelmed en uitgeput. Uit frustratie en teleurstelling word je boos of voel je je vooral machteloos en ben je ‘helemaal klaar met de ander’. Alleen uit je dit meestal niet uit angst voor confrontatie of conflict. Onderhuids gaat dit enorm aan je vreten en dat kost onwijs veel energie.

 

Alles wat niet jouw zaak is, is niet jouw verantwoordelijkheid en mag je dus los laten

 

blog carina dusseldorp

Jouw zaak vs. mijn zaak

Een simpel principe dat je kunt toepassen is ‘jouw zaak-mijn zaak’. Alles wat niet jouw zaak is, is niet jouw verantwoordelijkheid en mag je dus los laten. Vraag jezelf eens af in wiens zaak je zit met je gedachten, woorden en gedrag. Je kunt het ook eens opschrijven. Als je je hier bewust van wordt merk je waarschijnlijk dat je veel van je tijd en energie besteed in de zaak van de ander. Voor een ander denken hoort daar ook bij. Lees onderstaande voorbeelden maar eens:

‘Hij moet zich niet zo aanstellen, het valt toch wel mee’

‘Wat stom dat ze zo reageert, ze zou me niet moeten uitlachen’

‘Ze moet nu echt eens voor zichzelf gaan kiezen ipv alleen maar voor anderen zorgen’

‘Ik heb alvast wat dingen voor je uitgezocht, misschien goed om hier eens naar te kijken’

Wat nou als je die aandacht eens verschuift naar jezelf en waar jij invloed op hebt? Oftewel naar ‘mijn zaak’.

 

Assumptions are the mother of all fuck-ups

 

Waarvoor ben je wel verantwoordelijk?

Ok maar wat is dan precies wel mijn zaak en mijn verantwoordelijkheid? Simpel gezegd: alles waar je zelf invloed op hebt. Bijvoorbeeld dus je gevoelens en gedachten. Alles wat je denkt en voelt is van jou en vice versa. Je kunt dus niet zeggen ‘jij maakt me boos’, want dan leg je de verantwoordelijkheid bij de ander. Zeg: ‘ik voel me boos’ en beschuldig iemand hier niet van.

Ook ben je verantwoordelijk voor je eigen behoeftes en keuzes. Het vervullen van je behoeftes en het het maken van je eigen keuzes is aan jou. Als je dit laat afhangen van een ander, stel je jezelf op als slachtoffer. Je geeft je power uit handen en maakt iemand anders (onbewust) verantwoordelijk. De consequenties van je keuzes zijn ook van jou. Als er iets ‘fout’ gaat en je jezelf gaat verantwoorden of excuseren, schuif je je verantwoordelijkheid juist af.

Als laatste zijn jouw energieniveau en verwachtingen ook jouw zaak. Jij bent verantwoordelijk voor je energie, dus onderzoek bij jezelf hoe jij daar het beste balans in kan vinden. Nee zeggen en grenzen stellen horen daar ook bij. Daarnaast zijn jouw verwachtingen van jou en kunnen ze wel eens niet matchen met die van je vriend(in), ouder of collega. ‘Assumptions are the mother of all fuck-ups’ is niet voor niets een van mijn favo quotes. Check bij jezelf; waar zijn je verwachtingen op gebaseerd? En heb je ze zelf bedacht of aangenomen in je hoofd of echt samen uitgesproken?

 

Als je erkent dat je behoefte hebt aan hulp en dit ook durft te vragen, sta je juist in je kracht

 

Verantwoordelijkheid nemen betekent vrijheid

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar hoe meer verantwoordelijkheid je voor jezelf neemt, hoe vrijer je jezelf voelt. Als jij je focust op waar je echt verantwoordelijk voor bent (waar jij invloed op hebt) en al het andere los laat, bevrijd je jezelf van die enorme druk die je jezelf hebt opgelegd. Je staat meer in je eigen kracht en houdt je energie meer bij jezelf. Bye bye eindeloze energielekken.

Je bevrijd jezelf ook van schaamte en schuldgevoel doordat je weet dat je (alleen) verantwoordelijk bent voor jouw gedachtes, gevoelens, behoeftes, keuzes en energie. Je geeft anderen (en ook jezelf) daar niet de schuld van omdat je jezelf toestaat om fouten te maken en weet dat je ervan kunt leren. Wat een verademing!

Verantwoordelijkheid nemen betekent overigens niet dat je alles alleen hoeft te doen en niet om hulp mag vragen. Juist niet! Als je erkent dat je behoefte hebt aan hulp en dit ook durft te vragen, sta je juist in je kracht. Hoe ironisch is dat.

Wil jij nee leren zeggen? Na deze cursus van Carina kun jij grenzen stellen zonder schuldgevoel

Carina dusseldorp blog

 

Wil je ook jezelf bevrijden van schaamte en schuldgevoel, voor jezelf kiezen en verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven? Voor jezelf gaan staan, vanuit kracht en zelfvertrouwen? Stoppen met op eieren lopen en continu focussen op anderen en hun behoeftes? 

Ervaar het tijdens SHAMELESS, DE deep dive dag voor vrouwen die schaamtevrij, authentiek en vol zelfvertrouwen willen leven. 12 september van 15:00-21:30 uur. 

Meer info en tickets vind je hier.

 

Dit artikel werd geschreven door Carina Dusseldorp. Als Confidence Coach begeleid ze vrouwen om voor zichzelf te kiezen en vol zelfvertrouwen, schaamtevrij een authentiek leven te gaan leiden. Een leven on their terms, volgens hun ritme en vol levenslust!

Menu