The S(h)elf Help #3 – Playing Big, Tara Mohr

tara mohr playing big boek

Een nieuwe rubriek: The S(h)elf-help boekenclub! Omdat jij misschien helemaal geen tijd hebt om al deze boeken te lezen, doen wij dat voor je!

Wekelijks delen we de highlights uit een ander boek omtrent persoonlijke groei. Heb jij tips voor ons wat we hierna moeten lezen? Mail even naar hello@growthcircleapp.com. Deze week: Playing Big van Tara Mohr.

 

tara mohr playing big boek

Dit artikel werd geschreven door: Angela Boeree (Health Stories en Your Health Challenge

 

Sommige boeken zijn leuk om te lezen, maar doen verder weinig. Maar dit boek maakt écht impact
 

Dit is een boek dat ik twee keer heb gelezen en echt veranderingen heeft teweeggebracht: een pareltje kan ik het dus wel noemen.  Sommige boeken zijn leuk om te lezen, maar doen verder weinig. Maar dit boek maakt écht impact.

Tara Mohr is business coach en geeft al jaren de gelijknamige cursus aan vrouwen die iets willen bereiken. Het boek geeft je de handvatten om meer zelfvertrouwen te krijgen om die volgende stap te nemen en je daarbij minder aan te trekken van wat anderen daarvan vinden. Het is een helder, praktisch en diepgaand boek dat mij heeft geïnspireerd.

 

Vaak vragen we advies aan anderen maar we kunnen ook naar binnen keren voor antwoorden. Dit is je ‘inner mentor’

De belangrijkste principes uit het boek Playing Big

 • Je ‘inner critic’. In het eerste hoofdstuk leer je die stem te herkennen die we allemaal hebben en kan domineren bij het nemen van grote beslissingen. Die stem die tegen je zegt dat je niet genoeg hebt gestudeerd, niet genoeg ervaring hebt of bijvoorbeeld niet slim genoeg bent om je droom waar te maken. Om echt je dromen na te gaan jagen is het noodzakelijk om je ’inner critic’ liefdevol de deur te wijzen als zij geen waarde toevoegt.
 • Gelukkig is er een andere stem waar je wél naar kunt luisteren. Het is een stem van wijsheid, rust, liefde en begeleiding. Vaak vragen we advies aan anderen maar we kunnen ook naar binnen keren voor antwoorden. Dit is je ‘inner mentor’. Dit is de stem van je toekomstige zelf waarbij je keer op keer bij te rade kunt. Je kunt door bijvoorbeeld een visualisatieoefening op zoek naar deze inner mentor. ‘Playing big’ gebeurt als je naar deze stem luistert, in plaats van naar je ‘inner critic’.

Er zijn 2 soorten angst: het is de bedoeling om minder naar de één te luisteren en de ander te omarmen. Dat gaat je helpen in je persoonlijke groei

 • Maar dan is er natuurlijk nog angst. In het oude testament van de Hebreeuwse Bijbel bestaan twee verschillende woorden voor ‘angst’. Pachad is de angst van geprojecteerde of verzonnen dingen. Yirah is het gevoel dat we krijgen als we ineens meer energie hebben omdat we iets spannends doen dat ons laat groeien. Pachad overdrijft en je voelt dit als je bijvoorbeeld bang bent om iets verkeerds te zeggen als je een presentatie moet geven. Het is de bedoeling om minder naar pachad te luisteren en om yirah te omarmen. De shift van pachad naar yirah zal je helpen in persoonlijke groei.
 • Als we afhankelijk zijn van het krijgen van complimenten of het vermijden van kritiek, kunnen we geen controversiële ideeën delen. Als we het gevoel hebben dat we een bepaalde richting op willen maar dit niet doen omdat anderen het misschien niet begrijpen of toejuichen stoppen we vaak. En dit is zonde! Loskomen van lof en kritiek is een van de belangrijkste verschuivingen die we moeten doormaken om te groeien. Je kunt je afvragen wat kritiek zegt over de persoon die het geeft. Maar besef je, het zegt in elk geval niets over jou!

Dus geen ’good girl behaviour’ maar juist uitdagen, vragen stellen en jezelf laten zien

 • Op school hebben we geleerd om ons goed te gedragen en ons goed voor te bereiden op examens. In je professionele carrière zou je juist autoriteiten moeten uitdagen, meer vragen moeten stellen, moeten improviseren en vertrouwen hebben op hetgeen je al weet. Dus geen ’good girl behaviour’  maar jezelf laten zien is waar het om gaat.
 • Ok, deze ga je herkennen: ‘ik moet eerst (deze studie volgen, een website hebben, beter Engels leren…) voordat ik… (vul maar in). Of deze: urenlang je strategie in je eentje achter je laptop uitdenken in plaats van met je toekomstige klanten praten. En wat dacht je van het blijven perfectioneren van je website voor deze online mag? Allemaal uitstelgedrag en strategieën om jezelf tegen te houden er echt voor te gaan! Als je deze herkent is het tijd om een stap uit deze veilige cirkel te gaan zetten.
 • Ze heeft ook een hoofdstuk geschreven over sterk communiceren. Iets wat ik bij mezelf en om me heen veel terugzie. Je wilt niet ‘bitchy’ overkomen dus pas je je taal aan. Maar hierdoor kun je juist onzeker overkomen. Herken je dit?
  Een paar voorbeelden:

  • “Ik weet niet of je dit nog weet, maar…”
  • “Ik heb eigenlijk een paar dingen die ik je zou willen vragen… “
  • “Ik weet dat je er veel onderzoek naar hebt gedaan en ik ben geen expert, maar ik denk…“

Allemaal no-go’s als het gaat over sterk communiceren. Het boek laat zien hoe je wel sterk je boodschap kunt laten overkomen en dit kunt doen op een warme manier. Het blijkt namelijk dat we personen oordelen volgens het ‘double bind principe’: je bent aardig en warm OF je bent slim en competent. Niet allemaal tegelijk.

Gelukkig kun je wel warm en competent tegelijk zijn. Dit doe je door een gesprek op een persoonlijke en een geïnteresseerde manier te openen. Eenmaal aangekomen bij onderwerp van het (zakelijke) gesprek doe je dit op een sterke manier.

Heb je dromen en ambities? Dan is dit boek zeker een aanrader!

 

Dit waren mijn highlights uit het boek Playing Big van Tara Mohr. Heb je dromen en ambities? Dan is dit boek zeker een aanrader! Hou een notitieboekje bij de hand want je gaat veel over jezelf leren en dit wil je opschrijven.

Vond je dit artikel leuk? Lees ook deel #2 van de deze rubriek over het boek ‘Everything is figeroutable‘ en deel #1 ‘You’re a badass’. Volgende keer krijg je de highlights over de ‘5 AM CLUB’  van Robin Sharma.

Angela healthstories orthomoleculair coach

 

Heb je een vraag n.a.v. dit artikel aan Angela? Je kunt haar vinden op Instagram via @healtstoriesnl

Menu