The S(h)elf Help #2 – Everything is figeroutable – Marie Forleo

Marie Forleo alles is uitvogelbaar

Een nieuwe rubriek: The S(h)elf-help boekenclub! Omdat jij misschien helemaal geen tijd hebt om al deze boeken te lezen, doen wij dat voor je!

Wekelijks delen we de highlights uit een ander boek omtrent persoonlijke groei. Heb jij tips voor ons wat we hierna moeten lezen? Mail even naar hello@growthcircleapp.com. Deze week: Everything is figeroutable / Alles is uitvogelbaar van Marie Forleo.

Voor velen is Marie Forleo, Amerikaanse coach, entrepreneur en  host van MarieTV een ICOON. Als je haar niet kent, google haar even en je begrijpt wel dat haar enthousiasme erg aanstekelijk is. Haar boek – everything is figeroutable (in het Nederlands: alles is uitvogelbaar, klinkt toch net iets minder lekker dan het engels) was dan ook vrij snel een bestseller. En niet onterecht vind ik.

 

Nothing in life is that complicated. You can do whatever you set your mind to if you just roll up your sleeves, get in there, and do it. Everything is Figureoutable.

Het idee van het boek is eigenlijk heel simpel: je kunt op alles wel een oplossing verzinnen. Als jij echt iets wil, dan vind je wel een manier. In het boek geeft Marie vele voorbeelden van mensen en situaties waarbij doorzettingsvermogen en geloof in jezelf uiteindelijk leiden tot succes.  Het boek is echt een aanrader om eens helemaal door te lezen, maar ik heb alvast de belangrijkste tips voor je opgeschreven.

Cover book everything is figeroutable

Belangrijkste tips & tricks uit het boek:

  • Om verandering te kunnen bereiken moet je eerst de filosofie van het boek gaan omarmen, namelijk: geloven dat alles mogelijk is. Dus echt leven vanuit een positieve mentaliteit. Want als jij je leven gaat leiden vanuit het idee dat ALLES ‘uitvogelbaar’ (figeroutable) is, ga je enorm optimistisch door het leven. Dit kun je overigens trainen, je hoeft niet al zo te zijn. Daar is dit boek juist heel goed voor.
  • Train jezelf om altijd nieuwsgierig te zijn en vanuit een ‘growth mindset’ ergens op te reageren. We zijn geneigd om snel te denken “Ja, dit weet ik al” of “Nee, dit is niks voor mij”. Maar als je dat continue doet, leer je nooit iets nieuws. Probeer dus altijd en bij iedere situatie te denken “Wat kan ik hieruit leren?” Zelfs bij de meest onnozele of naar jouw idee domme ideeën; je kunt er altijd wel iets waardevols uit halen.
  • Alles wat ooit is gemaakt ter wereld is begonnen met een idee. Kijk maar eens om je heen, alles wat je ziet is ooit door iemand bedacht. Je telefoon, laptop, de stoel, de koffiemok etc. Dit idee is uiteindelijk werkelijkheid geworden door de overtuiging, vertrouwen en geloof van iemand in zichzelf en het idee. Overtuigingen heb je (deels onbewust) gevormd door je opvoeding en door wat je in je leven hebt meegemaakt. Maar als deze overtuigingen negatief zijn, en je dus diep van binnen niet echt gelooft dat het mogelijk is, zal het nooit een succes worden. Start dus altijd met onderzoeken wat jouw overtuigingen zijn en waar je nog vertrouwen mist.
  • 99% van de tijd wanneer we zeggen “ik kan het niet…””Het lukt me niet..” bedoelen we eigenlijk: ik wil het eigenlijk niet echt. Want, zegt Marie, als jij echt, echt, echt ergens voor wil gaan, dan zorg je er wel voor dat jij ergens de tijd, het geld of de kennis vandaan haalt. En ja, daar moet je soms wat leuke dingen voor laten schieten. Maar nobody said it was easy 🙂 En laten we eerlijk zijn, we kunnen best een uurtje per week minder Netflixen.
  • De voornaamste reden dat we dingen niet doen, is omdat we niet durven. We zijn bang om te falen, bang om uitgelachen te worden, bang om verkeerde keuzes te maken. Angst is een motherf**. Maar besef je dat iedereen waar jij tegenop kijkt, regelmatig last heeft van angst. Want dit is namelijk normaal wanneer je iets nieuws probeert, daar komt spanning bij, dat is menselijk! De snelste manier om van angst of spanning af te komen is er dwars doorheen gaan. Probeer het niet te ontwijken, want dat zou betekenen dat je nooit meer iets nieuws en spannends gaat ondernemen (en we willen het tegenovergestelde). Figuur comfort en growth zone
  • Onderzoek wijst uit dat je 42 % meer kans hebt om je doelen te bereiken (!!!!) wanneer je ze opschrijft. Dit heeft te maken met hoe je hersenen werken en dingen opslaan tijdens het schrijven. Uh ok, kom hier met dat schrijfblok.
  • Start before you are ready. Hiermee wordt bedoeld; stap nou maar gewoon uit je comfort zone in je learning zone. Je hoeft niet 100% voorbereid te zijn voordat je ergens aan kunt beginnen. In het proces ernaartoe ga je wel leren hoe het moet. Wachten tot je helemaal ready bent is eigenlijk een manier van uitstellen. Dus hup, uit je comfortabele zone!
  • Progress is better than perfection. Oftewel; ieder stapje is een stapje in de juiste richting, ook al is deze niet perfect. Sommige mensen blijven zo lang hangen in het idee dat iets eerst helemaal perfect moet zijn, of dat ze 100% zeker willen weten dat iets de juiste stap is, dat er in the end eigenlijk helemaal geen stappen worden gezet. Terwijl de perfecte manier helemaal niet bestaat! Onderstaand figuur laat zien hoe de meeste mensen denken dat het zou moeten, versus hoe het echt in elkaar steekt.
  • En dan, de laatste belangrijke tip (en oh zo belangrijk!): hou je niet langer bezig met wat anderen van je denken. Het gebeurt zo vaak je iets nieuws laat liggen omdat je bang bent voor de reacties van anderen. Of wat gaan ze wel niet van me denken? Nou, misschien is dit verhelderd: mensen denken altijd al iets van je! Nu ook. Morgen ook. Overmorgen ook. Trek je er gewoon niets van aan. Vaak zijn het ook vaak de mensen die zelf nooit iets nieuws proberen die van zich laten horen. Gewoon lekker negeren.

Dit waren mijn belangrijkste tips & tricks uit het boek ‘Everything is figeroutable’ van Marie Forleo.  Je kunt het boek in het Engels of Nederlands aanschaffen.

Vond je dit een leuk verhaal? Lees dan ook blog The S(h)elf Help Booklcub #1 over het boek – You’re a badass.

Menu