Praktische tips voor meer balans met een morning ritual.

Morning ritual

Hoe begin jij jouw dag? Snooze jij tot je als een idioot moet haasten? Neem jij op je gemakje de tijd voor een ontbijtje? Pak jij direct je mobiel nog voordat je goed en wel je ogen open hebt? Of heb jij een kindje in huis die vanaf 6:30 de dienst uitmaakt?

 

Morning rituals of ochtendroutines zijn steeds populairder. Onder andere door boeken zoals ‘the miracle morning’ en bekende, succesvolle ondernemers die een ochtendroutine als een van de belangrijkste ingrediënten van succes noemen.

 

Het idee is simpel, je doet in de ochtend een paar dingen om in alle rust met een goede mindset aan je dag te beginnen en daar heb je de rest van de dag profijt van. Je bent productiever, relaxter, hebt meer balans en kun je de wereld beter aan.

Hoe creëer jij je eigen morning routine?

Jij vind iets anders fijn dan anderen, dus geef er vooral je eigen draai aan.

Enkele tips voor die je toe kunt voegen aan jouw ochtendroutine:

  • Vroeg opstaan. Deze ontbreekt eigenlijk bijna nooit in een ochtendroutine. Je kunt in alle rust doen wat je wil terwijl de rest van de wereld (gevoelsmatig) nog slaapt. Je wordt niet gestoord door allerlei appjes of belletjes en als je met anderen in huis woont, heb je daar nog even geen afleiding van.
  • Mediteren. Dit doe je om in alle rust de dag te starten en direct even in te tunen met jezelf. Je zorgt voor meer balans en dit kun je de rest van de dag met je meenemen. Vaak ervaren mensen die structureel mediteren minder stress en een opgejaagd gevoel.
  • Yoga om even je spieren los te maken en je lichaam uit te strekken. Vooral als je voor je werk veel moet zitten (achter een computer) is het fijn om iets van beweging in je routine toe te voegen.
  • Visualisatie oefeningen. Door je doelen en wensen te visualiseren ben je letterlijk je hersenen aan het programmeren om die doelen te gaan bereiken. Je kunt bijvoorbeeld in je morning ritual je dag of je grotere doel visualiseren.
  • Journaling is ook een veelgebruikte term in rondom ochtendroutines. Het komt een beetje neer op ‘dagboek schrijven’. Het doel hiervan is dingen van je afschrijven en reflecteren zodat je met een lege mind en meer balans je dag kan beginnen.
  • Koud (af)douchen. Deze is wat meer voor die-hards, maar ook een hele effectieve manier om je dag fris en energiek te beginnen. Niet alleen boost het je immuunsysteem, en verbetert het je bloedsomloop. Maar ook zorgt het voor een mentale boost; je bouwt wilskracht op en je begint je dag alert.
  • ‘Mindful’ ontbijten zonder scherm. Probeer ook tijdens je ontbijt nog even niet op je mobiel, laptop of tv te kijken. Maar probeer mindful te eten en sta stil bij je voeding. Dit kan een mooie afsluiter zijn voor je routine, daarna kun je de dag heerlijk ontspannen en vol goede energie beginnen.

In de cursus ‘Rust in het moederschap’ beschrijft coach Anouska haar ochtendroutine en waarom dit zo’n positief effect op haar dag heeft.

Menu