Motivatie: wat doe je als je even geen motivatie hebt?

Motivatie

Dit herken je vast wel; je begint mega fanatiek aan een nieuw project, een nieuwe sport of een nieuw dieet. Je voelt enorm veel motivatie om ermee aan de slag te gaan maar na een tijdje merk je dat je motivatie minder wordt.

Het gevolg is dat je niet meer de dingen doet die je je voorgenomen had en daarmee weer langzaam op het punt komt waar je ook stond voor je begon. Wat kun je doen om toch je goede voornemens vol te houden en om te zetten naar een patroon dat je uit blijft voeren, ook wanneer je even geen motivatie hebt? Wij vroegen Lieke de Bever, voeding- en mindset coach om advies.

Bekijk Lieke’s videocursus over blijvend gezond leven

Wat is motivatie

Maar first things first, wat is motivatie? Motivatie wordt omschreven als datgene wat een persoon drijft om bepaald gedrag te vertonen. We kennen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Waarbij je bij de extrinsieke gemotiveerd bent door een externe bron, zoals het vooruitzicht van een beloning (of een straf als je iets niet doet). En bij intrinsieke motivatie komt de motivatie vanuit jezelf. Omdat je graag een bepaald doel wil behalen nu of in de toekomst. Laten we ons focussen op die laatste.

Lieke: “Motivatie is er in de basis om jou moeilijke dingen te laten doen. het is een proces in de hersenen dat jou aanzet om bepaalde dingen waar je tegenop ziet, te gaan uitvoeren. Een drive. Het moment dat jij veel motivatie voelt is vaak wanneer jij een bepaalde pijn of verlangen voelt die op de een of andere manier urgent is geworden.”

Denk maar eens aan die naderende vakantie waarvoor je in shape wil komen of een hardloopwedstrijd die steeds dichterbij komt. Of misschien wil je een bepaalde cursus gaan volgen omdat je je baan echt niet meer leuk vind sinds je een nieuwe manager hebt. Urgentie verhoogt de motivatie.

Maar motivatie wordt ook wel ‘the wave of motivation’ genoemd. Motivatie komt en gaat. Het zal dus altijd afzwakken. Daar hoef je jezelf dus niet voor te straffen, dat gebeurt bij iedereen en is zelfs wetenschappelijk bewezen! Maar hierdoor is het dus wel belangrijk dat je minder afhankelijk wordt van de aanwezigheid van motivatie.

Lieke: “Motivatie is dus bedoeld om jou moeilijke dingen te laten doen waar je tegenop ziet, of dingen die jou veel energie kosten. Als je op zoek gaat naar manieren waarop het minder moeilijk wordt, heb je ook minder motivatie nodig.”

 

trots op jezelf zijn

Hoe vind je de dingen die jou minder motivatie kosten?

Op zoek gaan naar manieren die jou minder moeite kosten betekenen niet dat jij je einddoel hoeft te veranderen, maar alleen de weg ernaartoe. Bijvoorbeeld; als jij je algemene kennis wil ontwikkelen, maar je hebt een hekel aan lezen, dan is het voornemen om elke dag de krant te lezen gedoemd om te mislukken. Dit kost je veel moeite en energie en daar heb je dus heel veel motivatie voor nodig. Op het moment dat de wave of motivation even wat minder is, laat je dit voornemen direct vallen.

Enkele tips om dingen te vinden die je weinig motivatie kosten:

  • Zoek iets dat bij je past. Om iets te te vinden dat je weinig motivatie kost is het goed om dicht bij jezelf te blijven. Zoek dus iets dat past in jouw leven, jouw dag en bij jouw manier van leven. Het is niet erg om een beetje uit je comfort zone te stappen, maar zorg dat het niet te ver-van-je-bed wordt, want dan kost het je te veel motivatie.
  • Zoek iets dat je LEUK vind. Heel belangrijk om een nieuwe habit vol te houden; zoek iets leuks! Wanneer jij een hekel hebt aan hardlopen, is het lastig om dagelijks een rondje te gaan rennen. Maar misschien vind je zwemmen wel heel leuk? Of in het bovengenoemde voorbeeld van de krant lezen; als lezen niet jouw ding is, misschien is een podcast of documentaire op Netflix een beter idee?
  • Voeg een sociaal element er aan toe. Wanneer je iets samen met iemand doet voel je je sowieso vaker verplicht om ook echt op te dagen en je aan je voornemens te houden. Maar daarnaast is het ook gewoon gezellig, waardoor het leuker wordt, waardoor het je minder energie kost. Ga dus iets samen doen met anderen, of vind een groepje lotgenoten om je te supporten.
  • Begin klein. Begin met hele kleine stapjes. Wanneer je jezelf grote (en misschien onmogelijke) doelen stelt, heb je nou eenmaal een grote dosis motivatie nodig. Denk hier maar eens over na: stel dat ik je vraag om elke dag 2000 stappen extra te zetten bovenop wat je nu al doet. Dat is in principe 20 minuten extra. Dat is goed te doen, toch? En wat als ik je vraag om van 1 naar 4 keer per week te gaan sporten? Die stap is ineens zo groot, dat is een stuk lastiger. Begin dus klein en bouw het langzaam uit.
  • Integreer het in iets dat je toch al dagelijks doet. Combineer twee taken, waardoor het je maar 1 keer energie en tijd kost. Bijvoorbeeld; je hebt beloofd om iemand terug te bellen, maar je hebt geen zin. Doe dit dan terwijl je staat te koken, deze tijd ben je toch al ‘kwijt’ en hoef je daarna niet de motivatie te vinden terwijl je liever wat anders gaat doen. Of doe ‘s ochtends een 7 minutes workout terwijl de eieren staan te koken. Of, haal even een doekje over de douchedeur terwijl je staat te douchen 😉

Wil jij nog meer tips over hoe je een (gezond) patroon kunt volhouden met en zonder motivatie? Lieke maakte er een cursus over.

Hoe hou je het wél vol?

 

Afbeelding coach Lieke de Bever

Wil je meer lezen van en over Lieke? Check haar website en Instagram.

Menu