Jouw balans als een weegschaal: draaglast versus draagkracht

Hoe krijg je meer balans? Draagkracht versus draaglast

We hebben allemaal meer behoefte aan balans tegenwoordig. We hebben zoveel ballen in de lucht te houden. Werk, thuis, sociaal, sporten, gezond eten en let’s be honest, we willen ook nog even wat voor onszelf doen.

En dat zijn dan nog maar de ‘normale’ dingen. Er gebeuren natuurlijk ook om de haverklap onverwachte dingen die er voor zorgen dat je tijdelijk nog een paar extra ballen hoog te houden hebt. De balans is dus soms ver te zoeken. Hoe kun je nou meer rust en balans creëren voor jezelf? Anouska van Tol is moedercoach en zij focust zich op het terugbrengen van balans en rust in je leven. Wij vroegen haar hoe je balans (terug)krijgt in je leven.

Volg de cursus van Anouska over meer balans

Jouw balans is als een weegschaal

Anouska: “Je kunt balans zien als een weegschaal. Enerzijds heb je je draagkracht, deze bepaalt wat eigenlijk wat je aankunt of hoe vol je batterij is. Anderzijds heb je je draaglast, dat kun je vergelijken met alle ballen die je hoog hebt te houden.”

weegschaal

Er zijn tijden dat je meer onder spanning staat. Zo kan druk op je werk of een ziek kind voor extra spanning zorgen, net als wanneer je financiële problemen hebt. Om nog maar te zwijgen over een plotselinge pandemie die over de wereld raast. Op dat moment is je draaglast flink meer dan je draagkracht. Dat hoeft geen probleem te zijn, daarvoor heb je jouw reserves. Maar duurt dit te lang, dan gaat het mis en raak je compleet uit balans. Wanneer je langdurig uit balans bent kunt je zelfs overspannen raken of een burn-out krijgen.

 

Het verlagen of verkleinen van de draaglast is eigenlijk echt een probleemoplossende aanpak. Ga liever voor de oplossingsgerichte aanpak.

Draagkracht versus draaglast

Volgens Anouska focussen we ons vaak op het verlagen van de draaglast wanneer we de balans terug willen krijgen. Dus we proberen wat minder ballen in de lucht te houden en wat dingen van ons bordje te schuiven. Maar helaas kan dat niet altijd, sommige ballen worden ons in de schoot geworpen en die kunnen we niet zomaar laten vallen. En daarnaast wil je bepaalde uitjes of afspraken helemaal niet cancelen, omdat je het eigenlijk heel leuk vind.

Anouska: “Het verlagen of verkleinen van de draaglast is dan ook echt een probleemoplossende aanpak. Liever kijk je naar het vergroten van je draagkracht, dus juist naar een oplossingsgerichte aanpak. Dat is voor de lange termijn veel beter.

 

Wanneer we het druk hebben nemen we juist geen tijd voor rust omdat we daar geen tijd voor hebben. Het werkt grappig genoeg andersom.

Draagkracht vergroten

Je draagkracht vergroten doe je door dingen te doen waar je mee energie van krijgt. Dat kan op vele manieren. Je kunt op zoek gaan naar wat het beste bij jou of jouw situatie past. Hierbij enkele tips die je direct toe kunt passen:

  • Zorg voor voldoende rust. Deze klinkt zo voor de hand liggend, maar is toch iets dat we vaak als eerste laten varen wanneer we het druk hebben. We nemen dan juist geen tijd voor rust omdat we denken dat we daar geen tijd voor hebben. Het werkt grappig genoeg andersom. Wanneer jij jezelf rust gunt, zul je minder druk ervaren. Omdat je meer energie en dus meer draagkracht hebt. Dus, wanneer jij het gevoel hebt dat je overloopt en je ‘to do’ list oneindig is. Ga dan eens het tegenovergestelde doen: neem even rust. Ga wandelen, slapen, in bad. Rust even lekker uit.
  • Voldoende en de juiste brandstof. Ook al zo’n bekende valkuil wanneer we druk zijn. We nemen te weinig tijd om de juiste voeding tot ons te nemen. Snel even iets in de oven of iets afhalen. Of nog erger, we nemen überhaupt niet de tijd om te eten. Door de juiste brandstof tot je te nemen voel je je beter, energieker en vergroot je je draagkracht.
  • Beweging. Er bestaat geen mens op aarde die niet opknapt van een wandeling of een yoga-sessie. Wij hebben die persoon in ieder geval nog niet ontmoet. Dus ook hierbij geldt, ook al heb je het gevoel dat je geen tijd of energie hebt om te gaan bewegen, dan moet je het juist doen. Probeer op vaste momenten beweging in te lassen zodat het in je patroon komt en je je er niet telkens toe hoeft te zetten.
  • Grenzen aangeven. Het laten overlopen van je grenzen zorgt voor een enorme verhoogde draaglast. Vaak zijn het verzoekjes van familie, uit sociale kring of op je werk waar je geen ‘nee’ tegen durft of wil zeggen. Terwijl je diep van binnen voelt dat je hier geen zin, tijd of draagkracht voor hebt. Het is zo zonde om je energie hier aan te besteden, gebruik deze liever voor jezelf. Je grenzen aan leren geven is dus echt een must voor een goede balans.
  • Ga leuke dingen doen! Maak eens een lijstje met de dingen die jij echt het aller- allerleukst vindt. Het mag zo klein of groot zijn als je zelf wilt. Ga een weekend weg met vriendinnen. Een bezoekje aan de bioscoop, sauna, het bos of Duinrel wat mij betreft. Ga iets doen waar jouw batterij weer even van oplaadt en waar jij positieve energie van krijgt.

Wil je meer leren of je balans en je draagkracht en draaglast? Anouska maakte exclusief voor Growth Circle een korte cursus hoe je meer rust kunt vinden in het moederschap. Ben je geen moeder maar toch behoefte aan meer balans? Deze cursus bevat ook hele praktische tips voor niet-moeders!

Bekijk de cursus van Anouska

Menu