7 vragen over persoonlijke groei

vragen over persoonlijke groei

Wat is persoonlijke groei?

Persoonlijke groei is een verandering die je door wilt voeren in je leven, je persoon of je gewoontes. Vaak op het gebied van afvallen, gezonder leven, positiever door het leven gaan, je mindset rondom geld veranderen, de relatie met jezelf of de relatie met anderen in je omgeving en familie, een betere manager worden op werk worden, een nieuwe loopbaan starten of het zelfvertrouwen ontwikkelen om uit je comfort zone te stappen.

Je bent al een groot deel van je leven zoals je nu bent, dus dat kun je niet zomaar overnight veranderen.

Wanneer krijg je resultaat?

Sommige fases van persoonlijke groei gaan onbewust, maar als je echt structureel dingen wil verbeteren zul je er vaak bewust mee aan de slag gaan. En vaak kosten dit soort trajecten best wat tijd. Je bent immers al een groot deel van je leven zoals je nu bent, dus dat kun je niet zomaar overnight veranderen. Maar je zult merken dat zodra je de beslissing neemt om ergens mee aan de slag te gaan, je commitment geeft en je er echt mee aan de slag gaat, je al snel resultaat zult zien.

Hoe werkt het?

Een groot deel van persoonlijke groei zit in het aanleveren van nieuwe gewoontes en gedachten. En dat zijn nou net de twee dingen die vaak het lastigst zijn om te veranderen. Gewoontes en gedachten zitten diep geworteld in je brein, in het deel wat je onbewust gebruikt. Door bewust te gaan onderzoeken en ervaren welke ‘slechte’ gewoontes en belemmerende gedachten je hebt, kun je deze gaan herschrijven als het ware.

Onderzoek eens waar je eigenlijk zou willen zijn, versus waar je nu staat

Hoe ziet het proces van persoonlijke groei eruit?

Je zult eerst gaan erkennen dat je ergens iets wil aanpakken in je leven. Dat kan zijn omdat je telkens tegen dezelfde blokkade aanloopt, je je zelfvertrouwen wil vergroten of simpelweg niet happy bent in je leven. Wanneer je weet wat je anders zou willen (bijvoorbeeld werk, relatie, geld, geluk) kun je gaan onderzoeken waar je eigenlijk zou willen zijn versus waar je nu staat. Dat kan door middel van visualisaties, oefeningen, meditatie of misschien weet je al heel goed waar je heen wilt.

Nu je weet wat je doel is, kun je identificeren wat er in de weg staat om daar te komen. Heb je te weinig zelfvertrouwen, een bepaalde overtuiging dat iets niet mag of kan? Misschien ben je wel opgevoed met het idee dat je vooral niet op moet vallen en heb je het gevoel dat jouw dromen daarom te uitbundig zijn. Of lukt het je gewoon niet om over je bindingsangst heen te komen. Vaak is dit het moment dat je een coach, online cursus of ander soort hulpmiddel inschakelt om te identificeren wat je tegenhoudt.

Hierna kun je (eventueel samen met een coach) werken aan het veranderen van je gewoontes en gedachten en ze proberen om te draaien naar de positieve kant.

Mensen met een growth mindset geloven dat je jezelf bepaalde vaardigheden kunt aanleren.

Wat is een fixed en een growth mindset?

De begrippen fixed en growth mindset worden steeds vaker gebruikt om het verschil aan te tonen tussen mensen die van mening zijn ‘dat ze nou eenmaal zo zijn’ (fixed) en mensen die van mening zijn dat door hard werken en blijven leren je bepaalde vaardigheden kunt aanleren (growth). Als je de beste versie van jezelf wil worden en aan persoonlijke groei wil werken, helpt het natuurlijk wel wanneer je een growth mindset hebt. In de Ted Talk van Carol Dweck leer je over hoe een zo’n mindset creëert.

Degenen die echt committed zijn zullen zeker succes hebben

Is het voor iedereen succesvol?

Degene die echt willen, committed zijn, er aan blijven werken en er echt voor gaan, zullen zeker succes hebben met hun reis van persoonlijke groei. Je einddoel hoeft niet altijd datgene te zijn dat je voor ogen had, je zou ook zomaar eens verrassende uitkomsten kunnen krijgen. Maar de weg ernaartoe is net zo leerzaam.

Waar moet ik beginnen?

Er zijn honderden manieren om een start te maken met persoonlijke groei. Er zijn tal van podcasts, boeken, video’s en coaches waar je mee aan de slag kunt. Op het Growth Circle platform hebben wij alvast een hoop leuke en inspirerende coaches voor je verzameld die je kunnen helpen met de meest uiteenlopende onderwerpen. Je kunt hier onbeperkt cursussen volgen in je eigen tempo, dus dit is een mooi startpunt voor jouw persoonlijke groei.

Daarnaast hebben we een E-book gemaakt met hele praktische tips en handvatten om een begin te maken naar de allerbeste, gelukkigste, chillste en meest succesvolle versie van jezelf. Omdat je het waard bent 😉

Klik hier en ontvang het E-book!

 

vragen over persoonlijke groei

 

Menu