7 vragen aan health coach Eva-Louise

interview met healthcoach eva louise

[Daniëlle] Hi Eva-Louise, 

Super leuk dat we je wat beter mogen leren kennen. Je hebt een cursus gemaakt over het creëren van een evidence-based, gezonde leefstijl. Ik vond het heel verhelderend hoe je bepaalde feiten en fabels rondom gezonde leefstijl weerlegt en heel helder uitlegt wat er wél werkt. Eigenlijk verbazingwekkend hoeveel verschillende verhalen er rondgaan over hoe het zou moeten of wat het beste werkt. Misschien zijn we wel massaal op zoek naar de makkelijkste, snelste en meest effectieve manier om gezonder te gaan leven, en geloven we daarom in bepaalde mythes. 

In jouw training behandel je hele concrete zaken die niet werken, waarom ze niet werken, waarom je telkens in dezelfde valkuilen trapt en natuurlijk wat er wel werkt. Ik heb er veel van opgestoken. Mijn vriend heeft ook stiekem meegekeken en die was ook erg geboeid. Bedankt daarvoor 😉 Maar nu wat vragen aan jou, om je als coach beter te leren kennen.

Wat is jouw missie als coach?

[Eva-Louise] Mijn missie als coach is om zoveel mogelijk dames te coachen in het creëren van hun eigen unieke gezonde en gebalanceerde levensstijl. Dit is namelijk voor iedereen anders en voor iedereen uniek.

Met wat voor vraag komen mensen bij je?

Hierin merk ik een onderverdeling in 3 groepen. 

Groep 1: Deze groep heeft een verstoorde relatie met voeding en/of training. Ze hanteren over het algemeen een gezonde levensstijl, maar ze zijn de balans kwijt tussen ‘genieten’ en ‘gezond leven’. Ze merken heel veel controle te willen uitoefenen op voeding, tot het obsessieve aan toe. Hierdoor is het omgaan met sociale gelegenheden en etentjes bijvoorbeeld ook erg lastig waardoor ze daar niet van kunnen genieten, maar hier vooral stress van krijgen.

Deze groep dames krijgt bijvoorbeeld ook snel schuldgevoelens na het eten van bepaalde producten. Hieraan gekoppeld ligt vaak een ‘alles of niets’ mindset waardoor ze het lastig vinden om portiecontrole te kunnen hanteren en zelfs tegen eetbuien aan lopen. Wat ik ook vaak voorbij zie komen is dat ze vastzitten in een vicieuze cirkel waarbij ze doordeweeks erg strikt zijn voor zichzelf en in het weekend volledig losgaan. Dit werkt averechts. 

Ook het trainen kan erg obsessief zijn waarbij ze eigenlijk constant voorbij hun eigen grens gaan of van zichzelf moeten bewegen. Vaak hangt hierbij samen dat ze niet gelukkig zijn met hun spiegelbeeld en erg onzeker zijn. Ze hopen dit te veranderen door zoveel mogelijk controle uit te oefenen op zowel hun voeding als hun training. 

Samen met hen werk ik aan hun mindset omtrent voeding en training om dit weer in balans te krijgen. Ik leer ze een manier van eten aan zonder ‘verboden producten’ of strikte regels. Door kennis bij te brengen over voeding en training help ik ze om te begrijpen dat ‘meer’ of ‘gezonder’ niet per se ‘beter’ is. Ook vertel ik veel over de werking van hun brein. Wanneer ze dan tegen eetbuien aan lopen, weten ze waar dit vandaan komt en wat ervoor nodig is om deze gewoonte te doorbreken.

 

Daarnaast werken we aan destructieve overtuigingen die bijvoorbeeld bijdragen aan onzekerheid. We gaan samen kijken wat nou écht belangrijk is in het leven en leggen de focus daarop. Zo bouwen we samen aan een nieuwe innerlijke overtuiging vol zelfvertrouwen!

 

Groep 2: Deze groep wil juist graag een gezonde levensstijl hanteren, maar dit lukt niet. Ze willen bijvoorbeeld graag afvallen en fitter worden, maar ze weten niet zo goed hoe en waar ze moeten beginnen. Of ze hebben hier al meerdere pogingen, diëten of programma’s voor gedaan, maar vallen telkens weer terug in oude patronen. Hierdoor kunnen ze hun resultaat op de lange termijn vaak niet vasthouden en zijn ze erg aan het jojo-en met hun gewicht. 

Met deze groep creëren we hun eigen ‘dieetloze dieet’. Door deze nieuwe manier van eten voelt een ‘gezonde levensstijl’ niet meer als iets dat ze moeten volhouden, maar als iets dat ze graag willen doen omdat ze merken hoeveel het ze oplevert. 

Groep 3: De derde groep twijfelt erg aan hun kennis over voeding en training en ze willen hier graag meer over leren omdat ze nu het idee hebben dat ze ‘maar wat doen’. Hierdoor boeken ze weinig progressie. Ze willen graag met een onderbouwd voeding- en trainingsplan aan de slag en ook begrijpen hoe dit is opgebouwd.

Hoe houd jij zelf een positieve mindset?

Ik probeer te denken in oplossingen in plaats van moeilijkheden. Hierin let ik er erg op of ik een groeimindset hanteer. Als er iets mis is gegaan, dan stel ik mezelf de vraag wat ik ervan heb geleerd en wat ik de volgende keer anders kan doen. Wanneer ik negatief denk, ga ik altijd bij mezelf na of de gedachten die ik heb ‘waar’ is. Heb ik er bewijs voor? En vaak heb ik er geen bewijs voor haha… Zodra ik dat bewijs niet heb, laat ik de gedachten los.

Daarentegen ben ik me er ook van bewust dat het niet mogelijk is om altijd alleen maar ‘positief’ te zijn. Ik ga er dan ook niet mee in gevecht wanneer ik negatief denk. Negatieve gedachten mogen er zijn, zolang het je leven maar niet overheerst. Zodra je ermee in gevecht gaat, wordt het alleen maar groter.

 

Je bent nooit uitgegroeid!

 

Op welke manier werk jij zelf aan je persoonlijke ontwikkeling?

Ik lees veel boeken, volg interessante mensen op social media en luister podcasts. Daarnaast investeer ik zelf ook nog altijd in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling middels coaching. Vanaf mijn 20ste ben ik aan de slag gegaan met een coach en ik heb daar zo ontzettend veel waarde uitgehaald dat ik hier nooit meer mee ben gestopt. Je bent nooit uitgegroeid!

 

Wat is het beste advies dat je zelf ooit gekregen hebt?

Sta altijd stil bij wat JIJ wilt! Waar word JIJ blij van? Hoe wil JIJ dat jouw leven eruitziet? Laat verwachtingspatronen los. Laat los wat iemand anders ervan zou kunnen vinden. Laat los wat in eerste instantie onmogelijk lijkt. Alles is namelijk mogelijk! Wat wil JIJ?

 

Wat is de allerbeste tip die jij als coach mensen wil meegeven die meer uit het leven willen halen?

Gun je lichaam de voeding en beweging die het nodig heeft. Doe dit uit liefde voor jezelf; niet vanuit haat! Dat is de basis die nodig is om alles uit het leven te halen. Gun jezelf dat gebalanceerde voedingspatroon. Gun jezelf die training. Maar gun jezelf ook die tijd voor jezelf om even op te laden. Balans, dat is het sleutelwoord!

 

Ik wil je bedanken voor het lezen van deze blog en je een compliment geven. Ik vind het namelijk ontzettend tof dat je jezelf wilt blijven ontwikkelen!

Wat zou je nog willen zeggen tegen vrouwen die dit lezen?

Ik wil je bedanken voor het lezen van deze blog en je een compliment geven. Ik vind het namelijk ontzettend tof dat je jezelf wilt blijven ontwikkelen! Dat je je tijd en energie investeert om hier meer over te leren en dat je alles uit het leven wilt halen! Ik ben er heilig van overtuigd dat dit aan de basis staat van een gezond en gelukkig leven. Ik wil je dan ook heel veel succes wensen in het creëren van jouw eigen unieke gezonde levensstijl vol persoonlijke groei!

Volg Eva-Louise op Instagram

Bekijk de website van Eva-Louise

Volg de cursus van Eva-Louise

Menu