3 manieren om je instantly succesvoller te voelen

Rachel glow get em

Misschien herken je het wel: je wil zo graag ‘succesvol’ worden, maar hoe hard je er ook aan trekt, het lijkt maar niet te lukken. Je doet keihard je best en het gaat helemaal niet slecht, maar je bent ook nog niet waar je wilt zijn. En dat terwijl het anderen wel lijkt te lukken… Zo frustrerend!

Door Rachel Kabelaar (Glow Get ‘Em)

Besef je je weleens dat succesvol zijn meer samenhangt met je succesvol voelen dan met het daadwerkelijk bereiken van succes? Wanneer ben je eigenlijk succesvol? Is dat wanneer je die nieuwe klant hebt binnengesleept? Wanneer je jouw omzetdoel haalt? Wanneer je de sleutel van je nieuwe huis ontvangt? Of wanneer je ’s avonds met een voldaan gevoel op de bank ploft? Het is veel belangrijker om je succesvol te voelen dan om succesvol te worden, want succesvol worden houdt voor iedereen iets anders in. Sterker nog, jouw opvatting van succes kan nu heel anders zijn dan over een jaar. Maar jouw gevoel, daar heb je zelf heel veel invloed op. Met deze drie toegankelijke manieren voel jij je instantly succesvoller, zelfs al heb je nog niet het succes behaald wat je voor ogen hebt. Ja, echt waar.

1. Sta stil bij wat je hebt bereikt (en wees er dankbaar voor)

Natuurlijk is het onwijs goed dat je vooruitdenkt en bezig bent met waar je naartoe wilt werken, maar sta je ook nog weleens stil bij hoe ver je al bent gekomen? Onze weg naar succes leggen we af in delen, we zijn niet van de ene op de andere dag ineens op onze eindbestemming aangekomen. Al die stapjes die je tussendoor moet zetten en al die obstakels die je moet overwinnen lijken we nog weleens te vergeten als we alleen maar ‘eyes on the prize’ hebben. Maar juist even stilstaan bij hoe ver je al bent gekomen en hoeveel stappen je hebt gezet kan je ook een heel euforisch gevoel geven. Wees ook dankbaar dat je al zover bent gekomen, dan kan jij met een flinke dosis enthousiasme en motivatie de rest van de weg afleggen. Wedden dat het dan ook makkelijker wordt?

2. Vier ook kleine successen

Niet alleen is het belangrijk om even stil te staan en dankbaar te zijn voor wat je tot nu toe hebt bereikt, je mag jezelf daar ook best voor belonen! Vier daarom ook je kleine successen in plaats van alleen het bereiken van je ultieme stip op de horizon. Natuurlijk hoef je niet voor ieder (sub)doel wat je hebt bereikt jezelf een enorm extravagant cadeau te geven – al mag dat natuurlijk wel – maar je kan jezelf ook verwennen met een fijne massage, een lekker etentje of misschien wel gewoon een middagje vrij. Make every success count, hoe klein hij ook is!

 

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you do, you will be successful.

3. Stop met jezelf vergelijken

Een van de grootste valkuilen in onze zoektocht naar succes is onze neiging om onszelf te vergelijken met anderen. Natuurlijk is het heel fijn om rolmodellen te hebben waar je tegenop kan kijken en aan wie je jezelf op kan trekken, maar we hebben vaak juist de neiging om onszelf in negatieve zin te vergelijken. “Ik ben nog niet zo ver als dat zij is”, “zij heeft meer klanten/volgers dan ik”, “ik word nooit zo succesvol als dat zij is”. Niet alleen is onze vergelijking vaak gebaseerd op een onvolledig verhaal – want social media laat lang niet alle kanten van een verhaal zien – maar ook worden we er doodongelukkig van en raken we erdoor gedemotiveerd. Probeer het eens andersom te zien: wie weet zijn er wel mensen die jou als voorbeeld gebruiken en denken “was ik maar zo [gelukkig/blij/ambitieus/succesvol] als dat zij is”. Iedereen heeft zijn eigen dromen en doelen en je kan je beter op die van jezelf en jouw eigen pad focussen, dan je vergelijken en dat van een ander willen bewandelen.

Door je succesvoller te voelen en bewuster te kijken naar wat succes nu precies voor jou inhoudt, is de kans groter dat je ook sneller dat succes gaat bereiken. Jouw mindset heeft immers enorm impact op hoe jij dingen ziet en dingen aanpakt, dus een positieve instelling kan je alleen maar verder helpen. En dat begint – wederom – bij jouw eigen gevoel!

Zou jij graag aan de slag willen met jouw opvatting van ‘succes’ zodat jij met meer plezier en gerichte acties jouw eigen succes kan behalen? Je kan op de website van Glow Get ‘Em een gratis e-book vinden over het definiëren van je eigen succes of even een kijkje nemen op de website van De Successchrijver, waar je van alles vindt over succes vinden en jouw road to success uitstippelen.

Rachel Kabelaar is teksttherapeut en oprichtster van het mindset platform voor vrouwelijke ondernemers Glow Get ‘Em. Als De Successchrijver helpt zij mensen hun eigen krachten en kwaliteiten te ontdekken en deze in te zetten om hun persoonlijke succes en geluk te behalen. Dit doet ze door middel van teksttherapie; het maken van gerichte schrijfoefeningen om meer zelfinzicht en zelfvertrouwen te krijgen. Zowel als teksttherapeut en als oprichtster van Glow Get ‘Em zorgt ze dat vrouwen hun road to success kunnen bewandelen op een manier die helemaal bij hen past.

Menu